top of page

Airbrush

Wat is airbrush nou precies?

 

Een airbrush is een heel klein verfpistooltje, net als de verfpistool die gebruikt wordt bij de autospuiter maar dan kleiner. De airbrush is uitgevonden in 1879 en bestaat dus al heel wat langer dan je zou denken. d.m.v. lucht wordt de verf uit de airbrush geblazen en ja... bij elke kleur spoel je de airbrush schoon en doe je er een nieuwe kleur in. De airbrush wordt niet aangesloten op een computer of printer, alles wordt met de hand gedaan.

 

Geen kunst aan!

Vroeger werd de airbrush gebruikt om te rechouren in foto's en er werden illustraties mee ingekleurd en bijgewerkt zo ontstond er in kunstkringen ook meteen een aversie tegen de airbrush. Het zou een kopieertool zijn en dus is airbrush geen kunst. Niets is minder waar, net als bij schilderen wordt elke haar en elke schaduw per stuk met de airbrush gezet. Omdat je niet direct op het doek zit, maar ervoor hangt met de spuit is het handig om  behoorlijk geoefend zijn om er iets moois mee te maken.

 

Waarop kan airbrush allemaal?

Omdat er heel veel verfsoorten door de airbrush heen kunnen, kan er op heel veel ondergronden mee gewerkt worden. Vandaar dat er ook zo veel mee kan. Bij het kopje "foto's" kunt u zien wat er allemaal gedaan kan worden met een airbrush. Natuurlijk handteren wij ook andere gereedschappen zoals, penselen, kwasten, rollers, kraspennen e.d. om het juiste effect op het onderwerp te krijgen.

 

Schilderen jullie ook?

Ja natuurlijk, we maken tenslotte ook muur en plafondschilderingen, hierin wordt toch voornamelijk de kwast gebruikt en gebruiken we de airbrush vaak om een bepaald effect te maken of om even wat schaduwen toe te voegen.

 

Heb je daar diploma's voor nodig?

Ja! Natuurlijk zijn er genoeg mensen die voor de hobby airbrushen maar als het voor een opdracht is moet je wel precies weten wat je doet. Je moet de airbrush ook door en door kennen, je verfsoorten en ondergronden kennen en de veiligheid van de opdrachtgever in het oog houden. Wat spuit je op een helm? is dat veilig? Verloopt de garantie van de helm dan? Heeft de zon er invloed op?  Hoe los je schade op, ehm... juist!

Als u iets laat spuiten dan liever bij iemand die ook de technische kennis heeft.  Wilt u veilig, mooi, goed werk dan kijkt u welke airbrusher u aanstaat, wat die persoon al gemaakt heeft of zijn/haar stijl u ligt en of die persoon weet wat hij/zij aan het doen is. Net als bij Tattooeren zijn er mensen die weten wat ze doen en mensen die graag zouden willen weten wat ze doen. Garantie, problemen oplossen, napolijsten, onderhoud e.d. horen ook bij het werk.

bottom of page